To top

Megtiltják az amerikai kormányügynökségeknek a Kaspersky-szoftverek használatát

Sze 18

Megtiltják az amerikai kormányügynökségeknek a Kaspersky-szoftverek használatát

Az USA kormánya radikális lépésre szánta el magát, amikor szerdán több év gyanakvás és több hónapnyi nyomozás után megtiltotta a szövetségi ügynökségek számára a Kaspersky biztonsági szoftvereinek használatát. Az amerikai adminisztráció szerint a vállalat több szálon kötődik az orosz állam által támogatott internetes kémkedési tevékenységekhez. A Kaspersky tagadja a vádakat, de bizonyítania kell ártatlanságát.

Az internetes kémkedés az Amerikai Egyesült Államok és az Oroszországi Föderáció között az utóbbi néhány évben újra kiéleződött viszony egyik legjelentősebb területe. Egyesek már új hidegháborúként beszélnek róla. Az egymás elleni kibertámadások szervezése, a kormányok elleni illegális hekkertevékenység és a burkolt online propaganda folyamatos terjesztése hónapról-hónapra egyre erősödik.

Az amerikai belbiztonsági szerveket irányító miniszter, Elaine Duke által kiadott kötelező érvényű irányelv szerint az amerikai civil ügynökségeknek 90 napjuk van arra, hogy hálózataikon azonosítsák, majd más parancs híján eltávolítsák a Kaspersky Lab szoftvereit. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert az USA meggyőződött arról, hogy az orosz kiberbiztonsági cég kormányzati befolyás alá került, így az általa gyártott programok potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A Kaspersky több tisztviselője kapcsolatba hozható kormányzati ügynökségekkel, és az orosz törvények szerint a hírszerzés által felkérhető vagy akár kényszeríthető az orosz hálózatokon futó kommunikációba való beavatkozásra vagy annak megszakítására – írja az amerikai irányelv. Hozzáteszik: a kockázat, hogy az orosz kormány akár egy Kaspersky-terméken keresztül amerikai szövetségi információkhoz férjen hozzá, informatikai rendszereket veszélyeztessen, közvetlenül az Egyesült Államok nemzetbiztonságát érinti.

A mostani döntést hónapokkal előzte meg az, hogy az amerikai kormányzati szervek beszerzéseiért felelős GSA eltávolította az általa jóváhagyott szoftverek listájáról a Kaspersky programjait. Az ügynökség már júliusban úgy fogalmazott: aggasztó, hogy számos helyi kormányzati szerv használja a programokat, mert a kiberbiztonsági vállalat hátsó ajtót nyit a Kreml részére az általa védett rendszereken.

A Kasperky tagad minden vádat.

A Kasperky tagad minden vádat.

A Kaspersky természetesen tagadja a vádakat, az orosz vírusírtógyártó közleményében úgy fogalmazott: soha nem segített, és a jövőben sem nyújt segítséget egyetlen kormánynak sem internetes kémkedéshez vagy kibertámadás szervezéséhez, azt pedig igen nyugtalanítónak tartják, hogy egy magánvállalatot geopolitikai érdekek mentén kezeljenek bűnösként, amíg ártatlanságát be nem bizonyítja.

Jelenleg mintegy féltucat amerikai kormányzati ügynökség futtatja az orosz gyártó védelmi szoftvereit. Az amerikai belbiztonsági szervek vezetője most 90 napot adott a Kasperskynek, hogy tisztázza magát a vádak alól. Ha ez nem történik meg, mindenhonnan el kell távolítani a cég összes termékét. Mindez azért is nyugtalanító, mert Nyikoláj Nyikiforov orosz kommunikációs miniszter júniusban úgy fogalmazott: kormánya nem zárja ki a megtorlás lehetőségét, amennyiben az amerikai fél további lépéseket tesz a Kaspersky termékeinek betiltására.

Mi ez, ha nem az új hidegháború annál is hidegebb előszele?

Blog
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.