okt 8

Panda Security Sajtóközlemény

A magyar IT-szakemberek 64%-a tart attól, hogy kibertámadás éri cégüket 

 

Az informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak – derül ki a Panda Security hazai informatikai szakemberek körében végzett felméréséből, amely arra is rámutatott: a hazai cégek negyedénél nincs kiberbiztonsági kiadásokra elkülönített sor az IT-költségvetésben. 

 

A digitális átalakulás eredményeként a vállalatok egyre inkább függenek a technológiától, erősödik az informatikai kockázatoknak való kitettségük is. 2018-ban a világban 8,4 milliárd összekapcsolt eszköz működött, 2020-ra várhatóan 20 milliárdra nő a számuk, és a robbanásszerű bővüléssel a kiberbotrányok számára nyitott céges felületek is drasztikusan szélesedtek. Az év elején, a davosi Világgazdasági Fórumra kiadott Globális kockázatok című jelentésben 2019 legvalószínűbb kockázati tényezői között – a szélsőséges időjárás, a klímaváltozás és a természeti katasztrófák okozta károk mellett –élen állnak az adatcsalások és adatlopások, valamint a kibertámadások. 

 

A Panda Security friss, IT-biztonsági felmérése szerint a hazai vállalatok többsége megfelelően védett a kibertámadásokkal szemben, legalábbis a kérdőívet kitöltő 260 kis- és nagyvállalat informatikai szakembere így látja. Az ITBN 2019 szakmai konferencia résztvevői körében készült kérdőíves kutatásban csupán a válaszadók 10 százalékának voltak kétségei a szervezete védelmi rendszerének biztonságát illetően. Arra a kérdésre, hogy szerintük melyik területen a legkitettebbek a támadásnak, a válaszadók több mint 56 százaléka említette a mobileszközöket és a külső adathordozókat, valamint ugyanennyien mondták azt, hogy a felhasználók felől a legsebezhetőbbek a vállalatok (a kérdésre több választ is lehetett adni). 

 

A felmérés arra is rámutatott, hogy az elmúlt 12 hónapban a válaszadók által képviselt cégek 60 százalékánál történt sikeres kibertámadás, amely valamilyen szinten érintette a működésüket. A támadást elszenvedett vállalatok 31százaléka egy héten belül, 7 százaléka pedig több hónap alatt, vagy egyáltalán nem tudta orvosolni a keletkezett problémát. 62 százalékuk szerint, egy napon belül helyreállították az okozott kárt, de az elszenvedett károk közül legtöbben a vállalati működés hatékonyságának csökkenését említették, a dobogó második fokára pedig az adatvesztés került épphogy megelőzve a belső folyamatok leállását. A válaszadók közel 70 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a legkritikusabbnak. 

 

– A kibertámadások komoly kockázatot jelentenek a cégeknek, hiszen a leggyakoribb károk súlyos anyagi- és imázsveszteséggel járhatnak – mutatott rá Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója, aki úgy látja, a kisebb vállalatok a vártnál rugalmasabban reagálnak az új kihívásokra és építenek ki újfajta védekezési rendszert a végpontokra. – A felmérésben a hazai IT szakembereket kérdeztük. A válaszadók 53 százaléka mondta, hogy biztos, vagy nagyon biztos abban, hogy a szervezete megfelelően védett a kibertámadásokkal szemben. Meglepett ez a magas százalék, bár figyelembe kell vennünk, hogy az IT szakemberek saját területükről nyilatkoztak. Tapasztalatom szerint az üzlettulajdonosok, üzletvezetők valójában akkor szembesülnek a kockázat súlyával és az okozott kár üzleti hatásával, amikor már elszenvedtek egy támadást. Gyakran azonban még ebben az esetben sem egyértelmű a megfelelő kibervédelmi megoldások alkalmazása, holott a legtöbb támadásra, például a zsarolóvírusokra, van hatékony védelem, és minimalizálni lehet a legértékesebb üzleti adatok és az üzletfolytonosság körüli kockázatokat.  

A Panda Security hazai ügyvezetője szerint a kiberbűnözés visszaszorítására már rendelkezésre állnak a legmodernebb védelmi eszközök, de elengedhetetlen a folyamatos tájékoztatás, a felhasználók edukációja. – Sajnos számos példát tudok arra, hogy vállalatvezetők, cégtulajdonosok végül kifizették a bűnözők által kért váltságdíjat, hogy visszakapják az adataikat, vagy helyre álljon a rendszerük működése, holott létezik megbízható védelmi megoldás, nem kellene együtt élnünk a kockázattal. 

 

A felmérés eredményét tekintse meg a Panda IT biztonsági felmérés 2019 infografikonon : 

 

Panda Security Hungary   

A zsarolóvírusok mindenki számára fenyegetést jelentenek, de VAN ELLENÜK VÉDELEM! A Panda Security Hungary a legkorszerűbb végpontvédelemmel biztosítja adatai és így üzlete biztonságát, a ma még ismeretlen támadásokkal szemben is. 

A közel 30 éve, Spanyolországban alapított Panda Security ma 180 országban van jelen. Hazánkban magyar csapattal és magyar nyelvű támogatással biztosítjuk ügyfeleink adatainak védelmét és üzletfolytonosságát. 

 

AMIT KÍNÁLUNK: 

➤ Vírusvédelem: Belépő szintű vállalati végpontvédelmi szolgáltatás, amely felhő alapú, teljes körű védelmet nyújt az összes, támadásnak kitett végponton. (Endpoint Protection) 

➤ EDR/újgenerációs végpontvédelem: Kiegészítő megoldás azok számára, akik ragaszkodnak a már ’megszokott’ vírusvédő szoftverükhöz (Adaptive Defense). 

➤ EDR/újgenerációs végpontvédelem + vírusvédelem: Ötvözi a már megszokott, hagyományos végpontvédelmet, illetve az újgenerációs EDR védelmet, és így nyújt teljes körű, 360 fokos biztonságot minden ismert és még ismeretlen, nulladik napi kártevő ellen, beleértve a zsarolóvírusokat is. (Adaptive Defense 360) 

➤ GDPR modul: A teljes cégre kiterjedő adatlistázás és monitoring, ami segítséget nyújt és egyszerűsíti a vállalatok GDPR megfelelőségét. (Panda Data Control) 

➤ IT menedzsment szoftver: Távüzemeltetési rendszerünk segítségével távolról elvégezhetik a végponton lévő eszközök és szerverek felülvizsgálatát és karbantartását. (Panda Systems Management) 

 

Kapcsolat: 

Sági Dániel

+36/30 688 67-26

sagi.daniel@hu.pandasecurity.com

 

 

Gölcz Dénes

Ügyvezető tulajdonos, Panda Security Hungary Vérbeli stratéga és nemzetközi piacokon tapasztalatot szerzett üzletember. 15+ éve tulajdonosa a világ egyik vezető kiberbiztonsági megoldásokat nyújtó vállalat hazai képviseletének. Érti és hirdeti a digitalis átalakulás okozta növekvő üzleti kockázatokat, de egyben megoldást is kínál. Évtizedes gyakorlati tapasztalata és kimeríthetetlen ügyfélsztorijai miatt IT biztonsági témában az egyik legnépszerűbb „evangelista”.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.