To top

Zsarolóvírus biznisz: sokmilliárd dolláros üzlet

aug 25

Zsarolóvírus biznisz: sokmilliárd dolláros üzlet

A zsarolóvírus pont az, aminek első hallásra gondolnánk. Valaki ránk szabadítja, ezzel arra kényszerít minket, hogy fizessünk váltságdíjat. Ha nem tesszük, nagyon pórul járhatunk, fontos adatainkat veszíthetjük. Többnyire tehát tesszük, ők pedig elteszik a pénzünket. Sokat.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a zsarolóvírusok még mindig növekedési pályán vannak, nem vagyunk még túl a nehezén. Ennek oka pedig az, hogy a bűnözők egyre könnyebben és olcsóbban jutnak hozzá a kártékony szoftverhez: a szinte számítógépes ismeret nélkül használható zsarolóvírusokat csomagban árulják. Ráadásul olcsón. Kialakult egy erre szakosodott szolgáltatási piac, a RaaS (ransomware-as-a-service, magyarul zsarolóvírus-szolgáltatás). A rosszindulatú kódot, titkosítást és a kezelőprogramot tartalmazó pakkot akár már 40 dollárért megveheti bárki. A legfejlettebb zsarolóvírusok sem drágábbak 3000 dollárnál, ehhez pedig már tényleges terméktámogatás és teljes személyre szabhatóság is jár. A legtöbbször a vírusgyártó jutalékot is kap a beszedett váltságdíjak után. Mivel már igen sokféle változat létezik, a bűnöző saját anyagi lehetőségei és céljai szerint válogathat: mintha csak fegyvert vásárolna a feketepiacon, mondjuk emberrabláshoz. Illegális fegyver pedig mindig lesz, amíg van rá kereslet. Így vírus is mindig készül majd azoknak, akik fizetni tudnak és akarnak érte.

A zsarolóvírus milliárdokat hoz a kiberbűnözőknek

Hogy a zsarolóvírusok mennyire elterjedtek, azt nemcsak a 2017. során nagy médiafigyelmet kapott támadások (az Eternal Blue sebezhetőséget kihasználó WannaCry és Petya) példái támasztják alá, hanem számok is. Egy 2017 januárjában készült jelentés szerint a tavalyi évben a kicsikart váltságdíjak több mint 1 milliárd dollárt hoztak a bűnözőknek.

Nem kérdés tehát, hogy a zsarolóvírusok ellen fel kell készülni. Nem lehet elégszer elmondani, hogy legyünk nagyon óvatosak, mi több, bizalmatlanok az ismeretlen adathordozókkal, furcsán működő weboldalakkal, kéretlen emailekkel szemben. Hogy készítsünk biztonsági mentéseket és használjunk fejlett végpontvédelmet. Védekezni kell. A legfontosabb pedig az, hogy beszéljünk ezekről a fenyegetésekről: családtagjainkkal, kollégáinkkal, üzleti partnereinkkel. Azokkal a dolgokkal szemben vagyunk ugyanis a leginkább védtelenek, amikről keveset beszélünk, így pedig szinte semmit sem tudunk.

Blog
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.