To top

Zsarolóvírus: fizessünk vagy ne fizessünk? Ez itt a kérdés!

aug 28

Zsarolóvírus: fizessünk vagy ne fizessünk? Ez itt a kérdés!

A zsarolóvírus óriási üzlet a bűnözőknek, az FBI szerint tavaly 1 milliárd dollárt meghaladó összegben fizettek adataikért váltságdíjat a megzsarolt felhasználók. A WannaCry mizéria után mostanában rengeteget lehet olvasni arról, mennyire fontos a zsarolóvírusok elleni védekezés és az ilyen fertőzések megelőzése. De mi a teendő akkor, ha már ott villog a képernyőn a felszólítás?

Ne fizessünk váltságdíjat!

Ha üzleti perspektívából nézzük a dolgot, a döntés könnyebb: ha az adatok visszaállításának költsége kisebb, mint a váltságdíj összege, természetesen ne fizessünk. Ha valamiért ez nem lehetséges, például spóroltunk az IT-szolgáltatón, a kérdés még mindig adott. Ha magánszemélyként nézzük, a döntés nehezebb lehet, hiszen személyes dolgaink eszmei értéke pénzben nem kifejezhető, hiszen párszáz dollár semmi a gyerek első lépéseiről készült videóhoz képest. Akkor most fizessünk vagy ne fizessünk váltságdíjat?

A biztonsági szakértők és elemzők rövid válasza a kérdésre: határozott nem!

Ne feledjünk: bűnözőkkel állunk szemben. Semmi garancia nincs arra, hogy az adatok helyreállnak, a zsarolóvírus pedig tényleg eltűnik a gépről a megfizetett váltságdíj után. Habár a megzsarolt vállalkozások kétharmada fizet, az esetek harmadában sosem kapják vissza az adataikat. A pénz pedig közvetlenül a szervezett bűnözést és a kibertámadások folytatását támogatja.

Ha a zsarolóvírus már a gépünkön van, mindenképpen tegyünk feljelentést. Ezzel párhuzamosan pedig kezdjük el az interneten is keresni a megoldást. Rengeteg esetben kaphatunk segítséget, hiszen már nemzetközi összefogásban több szoftvergyártó, civilszervezet és állami szerv is felvette a harcot a zsarolóvírusok ellen. Olyan oldalak is akadnak, amik lehetőséget adnak a vírus által kódolt fájlok feltöltésére és helyreállítására.

A legjobb védekezés persze a zsarolóvírusok ellen is pont ugyanaz, mint az influenza ellen: a megelőzés. A hagyományos vírusírtók helyett ma már olyan megoldásokat érdemes alkalmazni, amelyek a rendszerfolyamatok teljes egészét ellenőrzik, a gyanúsan viselkedőket pedig letiltják. A biztonság kedvéért pedig mindenképpen ajánlott az adatok rendszeres biztonsági mentése felhőbe vagy akár offline tárolóba. És persze az sem árt, ha odafigyelünk, miféle linkekre kattintunk rá az interneten.

Blog
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.